all
about
cashews

Cashew nuts

Alt om cashewnødder

Det er ingen hemmelighed, at Wokshop er startet som et hjertebarn. Et hjertebarn af kærlighed til autentisk thai mad, tilberedt med de aromatiske og sprøde grøntsager, urter og krydderier.  

En anden ting vi elsker er cashewnødder. Cashwenødder ristes ofte på en tør pande for at bringe smagen frem og gøre dem sprøde. Mange foretrækker dem med et lille drys salt, men natural fås også. Og når man elsker noget, vil man gerne vide mere om det. Så hvis du er lige så vild med cashewnødder, som vi er, så bliv klogere på den lille nyreformerede nød.

Cashewnødder – små næringsbomber

Ifølge Madital.dk indeholder en cashewnød:

15% protein

46% fedt

30% kulhydrat

Cashewnødder er rige på b-vitamin, zink, magnesium og jern. De officielle kostråd anbefaler, at vi spiser cirka 30 gram nødder om dagen; så en lille håndfuld cashews om dagen er faktisk sundt!

Sådan vokser cashewnødder i naturen

Cashewnødder vokser på et træ. Et cashewtræ kan blive op til 14 meter højt, men der findes også en dværgvariant, der bliver op til 6 meter højt.

På træet vokser en frugt, cashewæblet. Cashewæblet er en såkaldt pseudofrugt, der bliver gul eller rødlig når den er moden.  Den ‘ægte’ frugt på cashewtræet er et lille nyreformet vedhæng på cashewæblet. Deri finder man et enkelt frø. Og det er cashewnødden. En cashew er derfor strengt taget ikke en nød, men et frø.

Cashewæblet kan spises og smager både sødt og syrligt, og har et højt indhold af tanniner, der også er kendt som garvesyre. Det gør, at munden efterlades med en tør følelse, som rødvin også kan give dig – for rødvin indeholder også tannin. Frugtkødet bruges i fx stir fries og curries, men meget går desværre også til spilde.

Sådan høstes cashewnødder

Når cashewæblet er rødt, og nøddevedhænget er gråligt, er det klar til at blive høstet.

Nøddevedhænget fjernes fra cashewæblet og tørres i solen. Vedhænget skal derefter åbnes med forsigtighed, og cashewnødden tages ud. Dette skal gøres forsigtigt, da olien er meget ætsende. Jo tørrere vedhænget er, des mindre ætsende olie.

Herefter skal skallen renses af nødden. Det sker under opvarmning, og hver en nød skal være nøje renset for den sorte, klæbrige olie. Afskalningen påvirker cashewnødden pris.

Cashewnøddens pris

Fordi processen omkring at høste cashewnødder og gøre dem spiseklar er så kompleks, går prisen på cashewnødder op. Derfor er cashewnøddens pris i den høje ende sammenlignet med andre nødder.

Mange elsker cashewnødder alligevel, og det gør vi også. Og det er en del af original thaimad og det thailandske køkken. Derfor kan du finde fx kylling med cashewnødder på vores menukort.

Naturel eller saltede cashewnødder

I Danmark bruges cashewnødden oftest hel, som en lækker snack eller sublim knas. Og det er især i det asiatiske køkken, at cashewnødder skaber crunch i retterne. Det hænger sandsynligvis sammen med, at det er en afgrød fra  Sydøstasien.

Man kan også lave mel af cashewnødder, en slags pasta eller smør ud af dem.  De to sidste former er mere udbredt i det indiske køkken end i det thailandske. Cashews kan også bruges til at lave cashewmælk, og i Brasilien bruges cashewfrugtjuice og cashewfrugtkød, som ingredienser i blandt andet ost og drikkevarer – fx alkoholen cachaca, som du måske har smagt i en caipirinha. 

Man kan selvfølgelig også få cashewolie, som ofte bruges til madlavning eller salat. Selvom prisen på cashewnødder er højere end andre nødder, så synes vi, at det er hver en krone værd at få denne lille, lækre nød.

Sådan kan cashewnødder bruges

I autentisk thaimad vil du ofte finde cashewnødder. Det skyldes, at cashewnødderne vokser i Thailand. Her bruger man typisk hele cashewnødder. 

Cashews er ofte brugt i thaimad, som en lille smagssætter til sidst. Og fordi du får retter i Thailand med cashewnødder, såsom kylling med cashews, har vi dem naturligvis også. Vi vil jo gerne gi’ dig den helt rigtige autentiske smag af sprøde friske grøntsager og aromatiske tilbehør.